V Kostelci vznikne Středisko volného času

autor: | 23. 9. 2024 | Video, Zpravodajství

Videozáznam z jednání Zastupitelstva města Kostelec nad Černými lesy 11.9.2024.

Na jednání Zastupitelstva města Kostelec nad Černými lesy, které se uskutečnilo dne 11. září 2024, byly projednávány klíčové body týkající se rozvoje města. Hlavním tématem bylo schválení zřizovací listiny Střediska volného času, které má poskytnout širokou nabídku volnočasových aktivit pro děti, mládež i dospělé. Diskutovalo se také o nedostatečné informovanosti zastupitelů o rozvojových projektech, což vedlo k návrhu zavést pravidelný bod „Informace o projektech“ na každé zasedání zastupitelstva. Důležitým bodem jednání bylo i strategické rozhodnutí ohledně modernizace a rozšíření kapacity čistírny odpadních vod, která by měla zvládnout aktuální i budoucí potřeby obyvatel města a zajistit udržitelné čištění vod pro další rozvoj infrastruktury.

Strategické rozhodnutí o čistírně odpadních vod odloženo

První zásadní bod programu se týkal strategického rozhodnutí ohledně dalšího postupu čištění odpadních vod ve městě. Starosta MVDr. Černý předložil materiál, ve kterém byly porovnány dvě varianty řešení – stavba nové čistírny odpadních vod v lokalitě pod pivovarem (varianta A) nebo intenzifikace stávající čistírny v lokalitě sanatorka (varianta B). Diskuze se zaměřila na kapacitní možnosti obou variant, celkové investiční náklady, potenciální dotační příspěvky a majetkové vztahy k pozemkům, na kterých mají být stavby realizovány. Zastupitelé diskutovali také rozdílné náklady na provoz a připojení jednotlivých variant k dopravní a technické infrastruktuře. (O předloženém materiálu jsme informovali v samostatném článku).

Zastupitelé se shodli, že k rozhodnutí je potřeba doplnit další podklady. Zejména upozornili na nejasnosti v odborných posudcích, které vycházely z odlišných dat. Na základě těchto připomínek bylo rozhodnuto odložit hlasování a starostovi bylo uloženo zpracovat aktualizovaný rozpočet a technicko-ekonomické posouzení pro obě varianty zpracované autorizovanou osobou, aby mohlo dojít k informovanému a objektivnímu rozhodnutí.

Živá diskuze ke zřízení Střediska volného času

Zastupitelstvu města Kostelec nad Černými lesy byla předložena zřizovací listina Střediska volného času, Kostelec nad Černými lesy, k založení příspěvkové organizace. Středisko volného času by mělo sloužit jako klíčový prostor pro rozvoj volnočasových aktivit pro děti, mládež i dospělé, s cílem podpořit široké spektrum kroužků, kurzů a společenských akcí. Důraz bude kladen na podporu zájmů a koníčků, prevenci sociálně-patologických jevů a vytvoření bezpečného prostředí pro smysluplné trávení volného času. Dočasné sídlo střediska bude umístěno v budově Muzea hrnčířství, než se naleznou vhodnější prostory. V plánu je přesun do areálu ZŠ v Kostelci nad Černými lesy nebo případně do zrekonstruovaného objektu v areálu Sanatoria.

V rámci diskuse se objevily pochybnosti nad dostatečnou přípravou zřizovací listiny, kterou prezentovala zastupitelka Hedvika Voncová. Poukázala na fakt, že tento bod jednání byl zastupitelstvu předložen bez dostatečné konzultace s místními spolky a dalšími relevantními institucemi, které by mohly s budoucím Střediskem volného času spolupracovat. Další zastupitelé vznesli otázky ohledně financování, naplnění kapacity a plánování prostor pro SVČ. Starosta na tyto připomínky reagoval s tím, že město teprve zakládá příspěvkovou organizaci a že minimální komunikace s některými spolky již proběhla, nicméně další podrobnosti budou řešeny postupně.

Nakonec zastupitelstvo po menší úpravě zřizovací listiny odsouhlasilo zřízení Střediska volného času. Hlasování nakonec dopadlo převážně kladně, přičemž pouze jedna členka zastupitelstva hlasovala proti.

Nedostatečná informovanost zastupitelů o projektech města a návrh na zlepšení komunikace

Dalším bodem jednání bylo projednání zápisu Kontrolního výboru, který poukázal na nedostatečnou informovanost zastupitelů o průběhu rozvojových projektů města. Předseda kontrolního výboru Ondřej Flek upozornil na skutečnost, že zastupitelé často nemají přístup k aktuálním projektovým dokumentacím a nejsou informováni o stavu jednotlivých projektů. Tento problém se konkrétně projevil v případě projektové dokumentace na rekonstrukci náměstí, která byla na stavební úřad předložena v jiné podobě, než jaká byla původně prezentována zastupitelům.

Kontrolní výbor proto navrhl zavést pravidelný bod „Informace o projektech“ na jednání zastupitelstva, což by mělo přispět k lepší informovanosti a transparentnosti při řízení projektů města. Zastupitelům budou pravidelně zasílány aktuální verze projektových dokumentací, případně bude vytvořena online platforma pro sdílení těchto informací. Tento krok má podpořit efektivnější výkon jejich funkce a zajistit, aby měli lepší přehled o probíhajících projektech.

Videozáznam z jednání

Videozáznam je rozdělen na kapitoly podle bodů jednání.

Upozornění: Výše uvedený článek pro zjednodušení obsahuje zkrácené citace vybraných účastníků jednání. Kompletní vyjádření najdete ve videu z veřejného jednání, které najdete pod článkem. Z videa jsou odstraněny osobní údaje návštěvníků dle požadavků GDPR. Vzhledem k délce jednání je tentokrát záznam redakčně zkrácen o pasáže technicko-administrativního charakteru.

Libor Kozák

Jako nezávislý producent, režisér a kameraman je spolutvůrcem sociologických dokumentů mapujících mimo jiné témata lokálních komunit v globálním kontextu (Žít změnu). Podílí se na vzniku dokumentárních cyklů pro Českou televizi, například Nedej se, Občanské noviny, Příběhy slavných, O vědě a vědcích, Artmix a další. Rád spolupracuje i s neziskovými organizacemi, podrobně se věnuje tématům vzdělávání a transparentnosti státní správy (Kauza 3, Kostelák).

Našli jste v článku chybu, nebo chcete napsat vlastní článek? Napište nám na redakce@kostelak.cz

Cílem webu kostelak.cz je podpora a propagace komunit a občanských iniciativ v Kostelci nad Černými lesy a nejbližším okolí.

Nejnovější příspěvky

Sdílej

Sdílej tento článek se svými přáteli!