Bude nová ČOV pod pivovarem, nebo u sanatoria? Rozhodne zastupitelstvo

autor: | 10. 9. 2024 | Zpravodajství

Rada města Kostelec nad Černými lesy projednala možnosti rozšíření kapacity čistírny odpadních vod (ČOV). Vedle původní varianty výstavby nové ČOV v lokalitě pod pivovarem, která je již v pokročilém stádiu projektové přípravy, se objevila nová varianta intenzifikace stávající čistírny v areálu bývalého plicního sanatoria. Zastupitelé města dostanou na svém jednání ve středu 11.9.2024 na stůl srovnání obou variant jako podklad k rozhodování o dalším postupu. Budou se však muset vypořádat s tím, že neexistuje objektivní srovnání nákladů obou variant, které by zpracoval stejný subjekt v téže době.

Varianta A: Nová ČOV pod pivovarem

Tato varianta, která se nyní nachází ve fázi finalizace projektové přípravy, počítá s výstavbou nové čistírny s kapacitou 4400 ekvivalentních obyvatel (EO), s možným rozšířením až na 8800 EO. Odhadované náklady na realizaci uvádí starosta Jan Černý dle starší studie ve výši 200 milionů korun, přičemž dostavba dalších dvou linek by si vyžádala dalších 60 milionů korun. Celkové náklady by tak dosáhly přibližně 260 milionů korun, což znamená 29 550 Kč na jednoho ekvivalentního obyvatele. Město může čerpat až 50 milionů korun dotací ze Státního fondu životního prostředí (SFŽP).

Klíčovým problémem této varianty je dle starosty řešení přístupové cesty k ČOV, která by měla vést přes soukromé pozemky. Jednání o odkoupení těchto pozemků stále probíhají, a jejich cena by mohla celý projekt zdražit až o 6 milionů korun. Starosta Černý také zmínil, že pokud se podaří vyřešit připomínky dotčených orgánů a majetkové vztahy, stavební povolení by mohlo být vydáno na přelomu září 2024.

Varianta B: Intenzifikace ČOV v areálu sanatorky

Alternativa B navazuje na dřívější záměr města z roku 2012, kdy se zvažovala rekonstrukce stávající čistírny v lokalitě bývalé sanatorky. Nový návrh počítá s výstavbou dvoulinkové ČOV s kapacitou 7000 EO a rezervou až na 7700 EO. Tato varianta by byla finančně výhodnější – náklady jsou odhadovány na 155 milionů korun (22 250 Kč na jednoho EO), což je o 7 300 Kč méně na jednotku než u varianty A.

Výhodou varianty B je, že se celá nachází na pozemcích města, což eliminuje problémy s přístupovými cestami. Město má navíc příslib od současného provozovatele čistírny na společnou investici, která by mohla částečně nahradit případné nedostání dotací u této varianty.

Zase od začátku?

Projektová příprava varianty A se řeší již od roku 2020. Město do ní již investovalo přibližně 2 miliony korun, zatímco varianta B by musela projít kompletní projektovou přípravou. Náklady na provoz čistírny jsou u obou variant podobné, avšak varianta A by provozovala čtyři linky, zatímco varianta B pouze dvě.

Obě varianty mají své výhody i nevýhody. Zatímco varianta A nabízí větší kapacitu a možnost získání dotace, varianta B je finančně méně náročná a jednodušší na realizaci díky tomu, že se nachází na městských pozemcích.

Proč je potřeba ČOV modernizovat?

  1. Nedostatečná kapacita: Současná ČOV byla navržena na kapacitu 3 000 ekvivalentních obyvatel (EO), ale skutečné zatížení se již pohybuje na hranici této kapacity (mezi 3 400 a 3 500 EO). To znamená, že čistírna již nyní pracuje na hranici svých možností, a při očekávaném nárůstu obyvatel nebude schopna efektivně zvládat zvýšené množství odpadních vod.
  2. Technické problémy: V systému ČOV se vyskytují problémy, jako je nedostatečná hloubka nádrží pro biologické čištění, což zhoršuje efektivitu procesu. Dále je zde absence systému pro regulaci vzduchu podle aktuálních potřeb čistícího procesu, což vede k neefektivnímu provozu a vyšší spotřebě energie.
  3. Problémy s odpadními vodami při dešti: ČOV nemá dostatečnou kapacitu pro zpracování odpadních vod v období dešťů, což znamená, že se část odpadních vod odvádí bez dostatečného čištění. To negativně ovlivňuje kvalitu vod v okolních tocích.
  4. Provozní a hygienické nedostatky: V kalovém hospodářství (procesu zpracování odpadních kalů) je zastaralé zařízení a nedosahuje se dostatečné suchosti odvodněného kalu. Navíc celkový provoz ČOV vyžaduje značnou manuální obsluhu, což je neefektivní a může vést k provozním chybám.
  5. Náklady na údržbu a modernizaci: Technický stav některých nádrží a zařízení je již nevyhovující, což znamená, že bez nutných oprav a modernizace nebude možné ČOV dlouhodobě udržet v provozu.

Rozhodne zastupitelstvo?

Rada města předkládá zastupitelstvu obě varianty k posouzení. Opoziční zastupitelé upozorňují na to, že kalkulace obou variant vznikly v jiném období a na základě jiných podkladů je zpracoval jiný subjekt. Proto je obtížné podle nich posuzovat finanční výhodnost. Možnost získání dotace na novou ČOV město již propáslo a v dohledné době pravděpodobně nebude vypsán žádný vhodný dotační titul.

4. schůze Zastupitelstva města Kostelec nad Černými lesy se koná dne 11. 9. 2024 od 18:00 hodin.

PROGRAM


A) Vedení města

1 – Schválení programu
2 – Volba návrhové komise a ověřovatelů
3 – Strategické rozhodnutí při řešení dalšího postupu čištění odpadních vod města Kostelec
nad Černými lesy

4 – Zřizovací listina Střediska volného času, Kostelec nad Černými lesy – příspěvková organizace

B) Finanční záležitosti

5 – Program na rekonstrukci a opravy fasád v MPZ z rozpočtu města


C) Různé
6 – Projednání zápisu Kontrolního výboru ZM ze dne 6.5.2024
7- Projednání zápisů Dopravního výboru ZM
8 – Různé

redakce

Našli jste v článku chybu, nebo chcete napsat vlastní článek? Napište nám na redakce@kostelak.cz

Cílem webu kostelak.cz je podpora a propagace komunit a občanských iniciativ v Kostelci nad Černými lesy a nejbližším okolí.

Nejnovější příspěvky

Sdílej

Sdílej tento článek se svými přáteli!