150 let SDH ve fotografiích Vladimíra Škuty

autor: | 14. 6. 2024 | Fotoreportáže, Zpravodajství

Akce: Oslavy 150 let výročí Sboru dobrovolných hasičů Kostelec nad Černými lesy

Náměstí Smiřických, 8.6.2024

Z historie SDH Kostelec nad Černými lesy

Dne 23. listopadu 1873 se občané města Kostelce nad Černými lesy sešli, aby diskutovali o potřebě a výhodách založení Sboru dobrovolných hasičů. Na základě této schůze byl vytvořen prozatímní výbor, do kterého byli jmenováni Bedřich Kaše, Josef Kvapil, Karel Žádný, Martin Makovička a Ferdinand Macháček. Předsedou výboru se stal Bedřich Kaše a zpravodajem Václav Klíma, který měl za úkol vypracovat stanovy spolku. Tyto stanovy byly úředně schváleny 21. prosince 1873 a spolek oficiálně zahájil svou činnost 1. ledna 1874. Hlavním cílem spolku bylo hasit požáry v Kostelci a okolních obcích, chránit životy a majetek obyvatel a vzdělávat své členy. Prvním velitelem spolku byl 18. ledna 1874 zvolen Bedřich Kaše.

V počátečních letech spolek shromažďoval finanční prostředky na potřebné hasičské vybavení prostřednictvím sbírek a darů. První stříkačku zakoupili za 600 zlatých z výtěžku sbírky, do které přispěli například kníže Liechtenstein a pojišťovna v Plaňanech. V roce 1885 město zakoupilo velkou vozní stříkačku za 1100 zlatých, což významně posílilo schopnosti sboru. Spolek si rychle získával na popularitě a počet členů rostl, dosáhl vrcholu v roce 1888 s 92 činnými a 62 přispívajícími členy. I přes změny a úbytek činných členů po válce si spolek udržel vysokou úroveň a v roce 1934 měl 35 činných, 115 přispívajících a 9 čestných členů. Během své historie prokázal spolek mnohokrát svou obratnost a neohroženost při hašení požárů a stal se významnou součástí života města. (Zdroj: https://sdh-kostelecncl.cz/sbor/historie-sboru/ )

Vladimír Škuta

Pochádzam z malebnej dedinky s názvom Likavka, ktorá sa nachádza na Liptove. Žijem dlhodobo v Čechách. A pár rokov tu v Kostelci. Zo svojou partnerkou a detmi. V meste, ktoré mi učarilo svojou históriou. Som milovníkom starých tiskov , malby, grafiky a venujem sa amatérskej fotografii, ktorou chcem zanechať odkaz pre budúce generácie. Odkaz na dobu čo bola....

Našli jste v článku chybu, nebo chcete napsat vlastní článek? Napište nám na redakce@kostelak.cz

Cílem webu kostelak.cz je podpora a propagace komunit a občanských iniciativ v Kostelci nad Černými lesy a nejbližším okolí.

Nejnovější příspěvky

Sdílej

Sdílej tento článek se svými přáteli!